Login

Register

Login

Register

Tudtad, hogy a dezodorálás nem azonos az izzadásgátlással?

A mindennapi rutinunk része a dezodorok használata, de vajon hogyan működnek? Milyen következményekkel jár, ha illat vagy csomagolás alapján választasz izzadsággátlót és használod azt napi rendszerességgel tested egyik legérzékenyebb részén?

Léteznek a kozmetikumok gyártása során gyakran használt vegyületek, amelyek olyan káros hatással vannak az emberi szervezetre, hogy fejlődési rendellenességekhez, máj-, és vesekárosodáshoz, hormonális problémákhoz, mellrákhoz is vezethetnek. Melyek ezek? Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésünkre?

Ha legközelebb a drogériában állva az alábbiakat is mérlegeled mielőtt döntenél, közelebb kerülhetsz egy egészségtudatos szemlélethez.

 „Láthatatlan Őrangyal! 48 órás garantált védelem!”

Mielőtt azt hinnéd ez egy új, izgalmas ezoterikus szolgáltatás, ki kell, hogy ábrándítsunk! Ez a szlogen olyan kozmetikum reklámja, ami egy létfontosságú testi folyamattól akar megvédeni Téged. Ha nem vagy résen, akkor alkalmazásának komoly következményei lehetnek! Mit gátol ez a termék? A hónalji izzadást!

Tudtad, hogy a hónaljadban (ezen kívül a mell és a nemi szervek környékén) teljesen más verejtékmirigy található, mint a tested többi részén? Ezek a mirigyek csak a pubertáskortól kezdődően működnek. Nagyon fontos szerepük van a méreganyagok kiválasztásában! Felelőtlenség lenne ezt megakadályozni!

Mivel érik el, hogy egyetlen használattal akár 48 órán keresztül ne tudj izzadni? Olyan vegyületekkel, amik drasztikusan összehúzzák a verejtékpórusokat! Ezek általában alumínium sók. Mit tudunk róluk?

 • Eltömítik, elzárják a hónaljban lévő pórusokat. Ez akadályt képez a szervezet egyik méregtelenítő pályáján, a hónalji izzadtsággal nem tudnak távozni a toxinok. Felhalmozódnak, ami akár kihathat a hónalj körüli nyirokcsomókba, eljutva egészen a mellszövetekig.
 • Ösztrogénhez hasonlóan viselkednek, a magasabb ösztrogén szint kedvez a rákos daganatok kialakulásának.
 • Az alumínium sók az általános izzadásgátlók szinte mindegyikében fellelhető! Tartós használatuk során komoly mennyiség halmozódhat fel ebből a talán a higanynál is mérgezőbb fémből, elárasztva az egész szervezetet.
 • Befolyásolja a növekedési hormonok működését, fejlődési rendellenességeket okoz, gyengíti az immunrendszert és szabad gyököket képez a szervezetben.

Leggyakrabban használt alumínium vegyületek:

 • Aluminium Chlorohydrate
 • Ammonium alum
 • Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly
 • Aluminium Chlorohydrex Pg
 • Aluminium Fluoride
 • Alumina
 • Aluminium Zirkónium – Tri-, Tetra-, Penta-, Octachlorohydrate

Nem az izzadással van a probléma, hiszen maga a váladék teljesen szagtalan. Kellemetlenné akkor válik, amikor gombák és baktériumok elkezdik lebontani a benne található zsírokat, fehérjéket. Ezen a problémán könnyen lehetne segíteni növényi hatóanyagokkal.

Egy másik kritikus összetevőről, amit tartósítószerként használnak dezodorokban (de szinte minden más kozmetikumban is!) az alábbi tények láttak napvilágot:

 • A Journal of Applied Toxicology című neves szaklapban megjelent vezércikk tájékoztatása szerint egy vagy többféle paraben észtert találtak 40 emlőeltávolításból vett 160 szövetminta 99%-ában, magasabb koncentrációban voltak jelen a mell felső-külső negyedében és a hónaljban.
 • A paraben hasonlóan hat a szervezetre, mint a mellrák kifejlődésében szerepet játszó ösztrogénhormon, egy tanulmány szerint a POH- (para-hidroxi-benzoesav, paraben) alapú dezodor használata és a mellrák előfordulása között összefüggés fedezhető fel.
 • A University of Reading molekuláris biológusa, Philippa Darbre volt, aki elmondta, hogy a daganatokban talált parabenek formája arról tanúskodik, hogy valami olyantól származnak, amit a bőrre vittek fel, dezodortól, krémtől vagy spraytől. Ha étkezés útján kerültek volna a szervezetbe, az anyagcsere folyamán lebomlottak volna, és már nem észterek formájában találták volna meg őket.
 • Egy 2011-es vizsgálat beszámolt arról, hogy a methyl-paraben elősegíti a sejtciklust, és a humán emlősejteket ellenállóbbá teszi az apoptózisra (a rosszindulatú folyamatot kontrolláló sejtelhalás), ami a rosszindulatú tumor burjánzásának molekuláris alapját adja.
 • Egy 2007-es vizsgálat kimutatta, hogy a butyl-paraben és a propyl-paraben DNS károsodást okoz, Dániában 2011-ben ezeket betiltották 3 év alatti gyermekek részére készülő kozmetikumokban.

A szomorú az egészben, hogy rendkívül elterjedt a használatuk, ennek ellenére a parabenek toxikológiáját alig tesztelték! Erről is utólag, évtizedes használat után kezd kiderülni a kijózanító valóság.

Lehet még tetézni a bajt? Sajnos igen! Ha a káros vegyületek nem szívódnának fel kellőképpen maguktól a bőr mélyebb rétegeibe, ezáltal eljutva a véráramba, akkor tudnod kell, hogy léteznek olyan anyagok, amik ezt elősegítik! A bőrt áteresztővé, védtelenné teszik, így akadálytalanul tud bejutni bármi, amit a bőrödre kensz! Ezek a segédanyagok a glikol-ok (két vegyértékű alkoholok):

Propylene glycol:

 • Petróleum származék, az iparban fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatjuk, mint a fagyásgátló szerekben.
 • A PG elég erős ahhoz, hogy eltávolítsa a hajókra tapadó kagylókat.
 • Az EPA olyan mérgezőnek tartja a PG-t, hogy a dolgozókat védőkesztyű, védőruha és szemüveg hordására kötelezi, valamint, hogy minden PG oldattól szabaduljanak meg oly módon, hogy ássák el a földbe.
 • Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilén glikol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.
 • Viszont nincs figyelmeztető címke olyan termékeken, mint a dezodorok, amikben a koncentráció nagyobb, mint a legtöbb ipari alkalmazásban.
 • Bőrirritációt válthat ki, különösen 5 %-nál magasabb koncentrációban.
 • Áthatol a bőrön és gyengítheti a protein és sejtszerkezetet. Hozzájárulhat ahhoz, hogy más kemikáliák a bőr mélyebb rétegeibe bejuthassanak, és ezzel könnyebben a vérbe áramolhatnak.

PEG (Polietilén-glikol): nem mérgező vegyületek, viszont a bőrt áteresztővé és sérülékennyé teszik a káros anyagokkal szemben, használatuk főleg sérült bőrfelületen kerülendő! Főleg: PEG-10 M, PEG-14 M, PEG-32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters

 

Forrás: www.antalvali.hu