Login

Register

Login

Register

Milyen mérgező anyagok találhatóak a mindennap használatos kozmetikumainkban?

Érdekes kérdés, hogy miként kerülhet az egészségünkre káros anyag bármilyen formája olyan készítményekbe, amiket testápolási vagy tisztálkodási céllal használunk.  Ezeknek a kémiai anyagoknak általában kicsi a molekulasúlyuk, így a bőrön keresztül könnyen felszívódnak, majd a véráram segítségével a létfontosságú szerveinknél károsodást okozhatnak. Lássunk egy részletes listát, ami segítségével könnyebb eligazodni és megválaszolni a kérdést, hogy mit NE tartalmazzanak azok a kozmetikumok, melyekkel megpakoljuk fürdőszobánk polcait.

 

A-hidroxisav: Szerves sav, amely anaerob légzéssel keletkezik. Az a-hidroxisavat tartalmazó bőrápolási termékek nem csupán a bőr sejtjeit támadják meg, hanem a bőr védőköpenyét is. Használatának következménye akár hosszantartó bőrkárosodás is lehet. Az a-hidroxisav ezen kívül még fotoallergén is, ami azt jelenti, hogy napsugárzás hatására nem kívánt kémiai folyamatok indulnak el a bőrben,ami súlyos allergiához vezethet. Bőrre gyakorolt jótékony hatása is számottevő, de SZIGORÚAN CSAK SZAKEMBER FELÜGYELETE MELLETT SZABADNA HASZNÁLNI, a megfelelő semlegesítő program beiktatásával.

Alkohol: Színtelen, illékony gyúlékony folyadék, ami élesztőgombák és szénhidrát erjedésével keletkezik. Gyakran használják oldószernek, de italokban és gyógyszerekben is megtalálható. Ehető és iható termékek alkotórészeként hajlamosabbá teheti a testszöveteket a rákkeltő anyagokkal való reagálásra. Azok a szájöblítők, amelyek 25%-nál magasabb alkoholtartalmúak, és egyéb káros anyagokat is tartalmaznak, hozzájárulhatnak a száj-, a nyelv- és a torokrák kialakulásához.
Alumínium: A fémek közé tartozó elem, amelyet leginkább repülőgépek alkatrészeinek, illetve protézisek előállítása során, emellett izzadásgátló termékek alapanyagaként, továbbá savgátlókhoz, valamint fertőtlenítőszerekhez használnak. Az alumínium szoros összefüggésbe hozható a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával.

Ásványolaj (paraffinum liquidiumnak is nevezik): Egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználáskor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Az ásványolaj egy finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb, a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon.

Butan (bután): Rendkívül gyúlékony aeroszol; nagy mennyiségben narkotizáló hatású.

Diethanolamin (DEA): Színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgátorokhoz használnak fel. testápolók is tartalmaznak DEA-t, mert puhává teszi a bőrt. Ezen kívül más bőrápoló termékekben is találkozhatunk vee hidratáló hatása miatt. Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesül nélkül is rákot okozhat. Bőr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni.

Diethylphthalate (dietilftalát): Alkohol denaturálásához használt anyag. Felszívódik a bőrbe és befolyásolja annak védelmi rendszerét. A Phthalate-ok (ftalátok) károsítják a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, mindamellett a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorolnak. Leggyakrabban a samponokban találkozhatunk ezzel az anyaggal.

Dioxin: A papírgyártás folyamata során keletkezett hulladékanyag a dioxin, amely rákot okozhat. Dioxinnal kezelt edényekről a termékekbe kerülhetnek a veszélyes anyagok.

Elastin (elasztin) magas relatív molekulatömeggel: A kollagénhez hasonló fehérje, a rostok fő alkotórészét képezi. Az elasztin állati testrészekből is nyerhető, és a kollagénhez hasonló hatást gyakorol a bőrre. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.

Fluorid: Potenciális rákkeltő és mérgező alapanyag.

Fluor-szénhidrogén: Színtelen, nem éghető gáz, amit színtelen, nem éghető folyadékként is felhasználnak. Ritkán a felső légutakban enyhébb irritációhoz vezethet. A flour-szénhidrogént gyakran használják hajspray-k hajtóanyagaként.

Formaldehyd (formaldehid) és származékai (Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea,2-bromo-2-nitropropán-13-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.): Színtelen mérgező gáz, irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként, illetve tartósító-szerként használják. A formaldehid számos kozmetikai termékben megtalálható, de főként a hagyományos körömápolási termékekhez használják. A formaldehidek rákkeltő anyagok, amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát, és allergiát válthatnak ki.

Glycerin (glicerin): Sziruphoz hasonló folyadék, melyet víz és zsír kémiai reakciójával állítanak elő. Puhítóként és oldószerként kerül felhasználásra. A bőr alsóbb rétegeiből a bőr felületére vonzza a nedvességet, és ott is tartja azt, hacsak a levegő nedvességtartalma el nem éri a 65%-ot. így a bőr belülről kifelé haladva fokozatosan kiszárad. Csak növényi változata megengedett, az is csak kis százalékban – így viszint a jótékony a bőrre gyakorolt hatása.

Ízesítőanyagok: Néhány ízesítőanyagot rákkeltőként tartanak számon.

Kollagén: Zselatinszerű, nem oldódó protein, amely mérete miatt nem szívódik fel a bőrbe. A kollagén megtalálható a legtöbb kozmetikai termékben. Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyerik ki. Ez az anyag filmrétegszerűen helyezkedik el a bőrön, ezáltal nem engedi azt szabadon levegőzni. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.

Lanolin: Gyapjúzsír, a birkagyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője kozmetikumoknak és különböző krémeknek. Néha allergiát vált ki a bőr felületén, például bőrkiütések formájában. Maga a lanolin nem káros anyag – sőt kimondottan bőrbarát – de a feldolgozási folyamatok során használt vegyszerek benne maradnak, és ezek okozhatnak akár súlyos bőrproblémákat is, főleg gyermekeknél. Bio változatai kockázat mentesen használhatók.

LAS-Tenside (lineáris alkylbenzol-szulfonát): Erős bőrizgató hatású, a szennyvízbe kerülve nehezen lebomló anyag. A mosószerekhez már nem használják.

Lúg: Nátriumhidroxidból vagy káliumhidroxidból álló nagytöménységű vizes oldat. A szappan-félék például lúg és állati zsír kombinációjából állnak. Összetevői megtámadhatják a bőrt, és kiszáríthatják azt. Megfelelő koncentrációban viszont kiváló bőrápoló (pl. háziszappanok)

Nitroaminok: A nitroaminok felszívódnak a bőrbe, és hatásuk rákkeltő lehet. A kozmetikumokba a nyersanyagok beszennyezése által kerülhetnek, illetve létrejöhetnek a tárolás során is, abban az esetben, ha az összetevők egymással reakcióba lépnek.

Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek: Ezek a szintetikus parfümanyagok az állatkísérletek során részben rákkeltőnek bizonyultak, részben pedig megváltoztatják az egyed genetikai hátterét. Környezetünkben és szervezetünkben ezek az anyagok annyira felhalmozódhatnak, hogy akár az anyatejben is ki lehet mutatni őket. A legújabb kutatások szerint káros hatást gyakorolnak a májra. Az illatanyagok allergiát válthatnak ki az embereknél, és a kötőhártya mellett a légutakat is irritálhatják.

PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok: (A Copolyol, a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth- e 33.) A polietilénglükolok és származékaik a bőrt áteresztővé teszik, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe kerülhetnek.

Petrolatum (petrolatum): Petróleum bázisú zsír, melyet az iparban kenőanyagként használnak. A petrolatum valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.

Propán (propán): A propán egy olyan aeroszol, amely nagy mennyiségben narkotizáló hatással bír.

Propylenglykol (propilénglükol): A propilénlgükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

Sodium Fluorid (nátrium fluorid): Potenciális rákkeltő anyagként határozták meg.

Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát): Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint (pl. Samuel Epstein prof.) a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.

Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!
Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát): A Sodium Laureth Sulfate alkoholos változata a Sodium Lauryl Sulfate-nak. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztító¬szerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.

Talkum: A talkum egy puha, szürkészöld színű ásvány, amely megtalálható néhány testápoló és kozmetikai termékben. Bizonyos körülmények között a talkum belégzése káros lehet, mindemellett rákot is okozhat. Lemosható paszta-pakolásokban megengedhető.

Néhány példa káros hatású összetevőkre:

Szájvíz: Alkohol, ízesítőanyagok, Sodium Lauryl Sulfate

fogkrémek: Fluor, Sodium Fluorid, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Propylenglykol, Saccharin

samponok: DEA, Diethylphtalat, LAS-Tenside, Oxybenzon, Propylenglykol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate

Hajkondicionáló: DEA, Propylenglykol, faggyú

Borotvahab v. borotvagél: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú, só

dezodorok: Alumíniumsók, Bután, Propán, Propylenglykol, Alkohol, Talkum

Tusfürdők, szappanok: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú

Krémek: Formaldehyd, Glycerin, Kaolin, Lanolin, ásványolaj, parfüm, Petrolatum, Propylenglykol, TEA

Színezett nappali krémek/Make-up-ok: PEG, ásványolaj, parfüm, Propylenglykol, Glycerin

 

Forrás: www.antalvali.com